Venkelstelen fermenteren
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
De venkel die ik heb laten staan an vorig jaar staat nu in de weg. Ik heb al een deel gebruikt voor wijn. Nu ga ik ze vermenteren volgens de zuurkool methode. Dat betekent dat ik de hardere stelen en bladscheden op de zuurkoolschaaf ga schaven zonder het fijne loof. De overige kruiden verdelen en stevig aandrukken in een grote gistingspot met rubber ring en klemsluiting en laat fermenteren. Lucht kan er wel uit maar niet in. Dagelijks wel even laten ontluchten (je weet maar nooit).
Dit geeft samen ongeveer 1,5 liter vulling in de pot. Afdekken met mierikswortelblad en gewicht. Pot tot ca 2 cm onder de rand afvullen met water.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
venkelstelen en scheden | 400 l | Geschaafd op de zuurkoolschaaf. | |
Mosterdzaad | 1 el | ||
korianderzaad | 1 el | ||
gele basterdsuiker | 1 el | ||
piment korrels | 8 st | ||
grof zeezout | 2 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | venkel schaven | Verwijder het fijne groen van de venkel en schaaf de rest in ringen op de zuurkoolschaaf in een ruime mengkom. |
2 | mengen | Voeg de overige ingredienten toe behalve het mierikswortelblad en het water. Meng de ingredienten. |
3 | in de pot | Vul de pot voor ongeveer een kwart met het mensel en druk stevig aan. Voeg steeds ca 2 a 3 cm toe en druk alles stevig naar beneden met de vuisten tot alle groenten in de pot zit. Aangedrukt is het volume veel minder dan de helft van het oorspronkelijke volume. |
4 | dek af | Dek de pot nu af met een laag mieriekswortelblad dat de hele oppervlakte bedekt en stevig wordt aangedrukt. Giet langzaam water in de pot zodat alles net onder staat en druk met de vuist nog eens stevig aan. Herhaal dit tot de fles 2 a 3 cm onder de rand gevuld is. Breng gewicht aaan. Ik gebruik liefst kersenhouten schijven die ik tijdens het snoeiseizoen verzameld heb.Sluit de pot en zet weg op kamertemperatuur zodat de pot niet in direct zonlicht staat. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
14-06-2020 | Het resultaat blijft tegenvallen. De schijfjes blijven hard en houtig |