Vlierbloesemwijn
Status
Gepubliceerd
De vlier bloeit volop. 28 mei een emmer van 10 liter vol schermen geplukt en op 29 mei 2 emmers vol geplukt. Totaal 530 gram losse bloemetjes.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
venkelwijnmost | 1 l | Dit restje van de most gebruik ik als giststarter voor deze wijn. | |
vlierbloemetjes | 530 gr | Bloemetjes geritst van schermen. | |
commerciele appelsap | 3 l | ||
water | 4 l | Voor de eerste gisting in 10 liter open vat. | |
kookvocht peultjes | 1.5 l | Peultjes geblancheerd voor de diepvries en het kookvocht hergebruikt | |
suiker | 4 kg | ||
water | 8 l | Toegevoegd na open gisting. 1 Liter minder dan de berekening opdat het gistingsproces nog ruimte heeft in het vat. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bloempjes rissen | De bloemetjes van de trossen schudden. Daarvoor zijn verschillende werkwijzen. Zorg er voor dat je zo min mogelijk van het groen van de schermen mee neemt. Verzamel de bloempjes in een linnen of kaasdoek zak. |
2 | ingredienten in gistingsvat | Meng de appelsap de venkelmost en het water in het gistingsvat. Dat geeft de volgende meetresultaten. |
3 | voeg bloemetjes toe | Hang de zak met bloemetjes in het gistingsvat en pers zo veel mogeljk van het vocht door de bloemetjes zodat er zo veel mogelijk smaak in de vloeistof komt. |
4 | roeren | Gedurende een week elke dag de zak met bloemtjes uitknijpen en most doorroeren. |
5 | onder waterslot | Na een week open gisting de most gemeten en zeven in 20 litervat. De zak met bloesem stevig uitknijpen. Benodigde suiker en water toevoegen. Omdat ik net peultjes heb geblancheerd geef ik ook die anderhalve liter kookvocht aan de most. Waterslot aansluiten. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
11-09-2020 | Hevelen naar schoon vat en meten. Alcohol 13%, SG 990, Ph 6. Smaakt wat bitter |