Muntsiroop 20190822
Status
Gepubliceerd
Uit migratie
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
muntblaadjes en bloeiende topjes vanm marokkaanse munt | 225 gr | ||
water | 2 l | ||
suiker | 2 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | uit migratie | Water koken en suiker doorroeren. |
2 | uit migratie | Ik controleer de munt zodat er geen insecten of zand mee neemt. Als de munt erg vuil is is het beter om het eerst af te spoelen. Maar als je mooie schone munt hebt spoel het dan niet af. Munt strippen zodat ik alleen de blaadjes en bloemetjes heb en geen grove stengels. Zachte stengeltopjes houdt ik er wel bij. Natuurlijk gebruik ik alleen munt die niet bespoten is of langs een drukke weg staat. |
3 | uit migratie | Giet de kokende suiker oplossing over de munt. Roer dit goed door en zet afgedekt weg gedurende 72 uur. Roer een paar keer per dag.Het oorspronkelijke recept vermeldt 48 uur. Omdat wij onze kleinkinderen naar huis brengen moet de de munt maar een dagje langer trekken. |
4 | uit migratie | Na ca 72 uur de munt door een fijn mazig vergiet gegoten en daarna met de hand nog uitgeknepen. Fijne bloem- en stofdeeltjes zweven nog in de oplossing. Ik heb 3 liter siroop. |
5 | uit migratie | 4 schone wijnflessen steriliseren. |
6 | uit migratie | Siroop op middelhoog vuur aan de kook brengen. Zodra het pruttelt schuim ik met de schuimspaan zo veel mogelijk stof en bloemenrestjes af. Laat 6 minuten pruttelen. |
7 | uit migratie | Flessen vullen met hete siroop. Dat geeft uiteindelijk 3 flessen van 75 cc. Afsluiten, maar niet helemaal stijf dicht draaien zodat bij eventuele fermentatie lucht kan ontsnappen. |