2024-07 Vlierbloesemsiroop deel 2
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik gebruik hiervoor gedroogde vlierbloesem uit eigen oogst.
De verwerking moest ik in twee gedeelten doen omdatv ik te weinig flesjes heb om de siroop te kunnen bewaren. In grote flessen is niet handig omdat ze dan te lang open blijven bij gebruik.
Het eerste deel omvatte 2 liter sap. Nu is er nog 2,3 liter sap over dat ik verder verwerk. Bij dit sap voeg ik nu 2,3 kilo suiker opdat ik de siroop niet teveel wil inkoken. Het inkoken beïnvloed de smaak. Daarmee zou de uiteindelijk smaak veel beter kunnen zijn dan die van deel 1.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
gedroogde vlierbloesem | 40 gr | Dit zijn ca 15 grote eetlepels | |
Verse citroenbladen | 5 st | Citroenboom | |
heet water | 5 l | ||
Suiker | 2.3 kg | Alleen voor deel 2 gebruikt |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bloesem trekken | Schep de bloesem in een kruidenzak in een grote pan. Voeg het citroenblad erbij. Giet daarop 5 liter heet water en laat een nacht trekken. |
2 | Flessen steriliseren | Ik heb een bak statiegeld vrije flesjes kunnen bemachtigen. Dat betekent wel extra aandacht voor het schoonmaken.
Dat doe ik maar in de vaatwasser, waarna ik ze 20 minuten steriliseer bij 120 graden celcius in de oven. |
3 | Sap zeven door neteldoek | Het sap zeef ik door de neteldoek en waarbij ik zoi veel mogelijk sap uit de bloemetjes in de kruidenzak pers. |
4 | Suiker toevoegen | Als de flessen 10 minuten onderweeg zijn roer ik de suiker door de vlierbloesem sap. Op inductiestand 8 laat ik dat aan de kook komen.
|
5 | Flessen vullen | Ik giet de hete siroop in de flessen en maak de randen goed schoon. Daarna draai ik de doppen op de flessen en maak de flessen aan de buitenkant schoon.
Ik laat alles afkoelen vordat ik de etiketten plank en de flessen weg zet. |