2024-07 Vlierbloesemsiroop deel 1
Status
Gepubliceerd
Ik gebruik hiervoor gedroogde vlierbloesem uit eigen oogst
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
gedroogde vlierbloesem | 40 gr | Dit zijn ca 15 grote eetlepels | |
Verse citroenbladen | 5 st | Citroenboom | |
heet water | 5 l | ||
Suiker | 1 kg | Alleen voor deel 1 |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bloesem trekken | Schep de bloesem in een kruidenzak in een grote pan. Voeg het citroenblad erbij. Giet daarop 5 liter heet water en laat een nacht trekken. |
2 | Verwarmen | Na een nacht op inductiestand 2 2 uur verwarmen. Het gaat niet koken, wat ook de bedoeling is. Ik hoop hiermee zo veel mogelijk smaak aan de bloesem te onttrekken. |
3 | Flessen steriliseren | Ik gebruik Calve sausflessen, Daarvan hen ik er 10 die ik in heet sodawater 20 minuten wegzet en daarna helemaal uitspoel.
Vervolgens zet ik ze in de oven en verwarm die tot 120 graden celcius 20 minuten. |
4 | Suiker toevoegen en inkoken. | Ik neem 2 liter sap en roer daar 1 kilo suiker door
Het was de bedoeling om alleen de suiker toe te voegen en dan het sap te verhitten tot kookpunt (op inductiestand 8). Daarmee werd het meer een lichte suikersiroop en geen limonade siroop.
Daarop heb ik de suikeroplossing onder regelmatig roeren tot 2 liter ingekookt. |
5 | Flessen vullen | Zodra de siroop de 2 liter bereikt de hete siroop in de hete flesjes gegoten, De randen van de flesjes schoongemaakt en de flesjes afgesloten |