06-2023 Honing Gelei Paardenbloemen
Synoniemen
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Lintbloemen van de paardenbloem | 170 gr | Uit de diepvries omdat ik ze een paar weken moest bewaren want ik had ze tijdens de vakantie begin mei verzameld. | |
Water | 2.25 l | Evenveel water als er aan bloemen gebruikt wordt | |
Citroen | 1 st | ||
Pectine | 11 gr | Aanvankelijk 0,5 procent van het gewicht van de suiker (vuistregel die ik op Internet vond) | |
pectinepoeder | 60 gr | Later 60 gram toegevoegd van pectine waarvoor de vuistregel gegeven wordt 60 gram per kilo pectine arme vruchten. | |
Suiker | 2.7 kg | Meting van het vocht geeft geeft 2,5 liter. Veel recepten vragen evenveel in gewicht suiker als vocht. Ik ben meestal wat zuiniger met de suiker. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Paardenbloemen ontdooien | Doe 170 gr paardenbloemen in een grote pan en laat die rustig ontdooien |
2 | Heet water opgieten en laten weken | 170 gram paardenbloemen is gelijk aan ongeveer 2 liter licht aangedrukte . Roer alles goed door elkaar en laar 24 uur trekken, Roer zo nu en dan even door opdat de bloemen zo veel mogelijk geur en smaak afgeven. |
3 | Paardenmbloemen persen | Giet de paardenbloemen door een perszakje in een 6 liter pan. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de paardenbloemen. Ik kom zo op 2,5 liter sap. |
4 | Ingredienten mengen | Voeg 2,2 kilo suiker toe en roer dat goed door het sap. Was de citroen en rasp het geel van de schil in de paardenbloem suiker oplossing Pers de citroen en voeg het sap bij de paardenbloem suiker oplossing Strooi enkele grammen pectine op de paardenbloem suiker oplossing en roer het stevig door. Herhaal dit totdat je 0,5% van het gewicht aan suiker met pectine hebt toegevoegd. |
5 | potten schoonmaken en koken | Was 16 potten schoon en spoel die na met schoon water. Zet de potten in de oven en verwarm die tot 120 graden Celsius. Steriliseer de potten 20 minuten. Zet onderwijl de paardenbloem suiker oplossing op zacht vuur op (inductie stand 4) tot ca 50 graden verhoog daarna in enkele stappen tot stand 8. Meet doorlopend de temperatuur en gat terug naar inductie stand 3 zodra de temperatuur 105 graden aantikt, nu gaat de pectine aan het werk en geleert de paardenbloem suiker oplossing tot gelei of de dunnere honing. Laat nog 4 a 5 minuten doorkoken. Roer tijdens het koken regelmatig en schep aan het einde zo nodig het schuim van de oppervlakte. |
6 | potten vullen | Als de temperatuur van de paardenbloem suiker oplossing de 100 graden aan tikt is het tijd om de potten uit de oven te halen en klaar te zetten om te vullen. Leg het gereedschap dat je nodig hebt klaar. Dat zijn een grote soep opscheplepel en een vultrechter die in de potten past. Leg een snijplank oid op het aanrecht naast de potten en zet de hete pan met gelei op de snijplank. Vul de potten. Als de gelei verdeeld is over de potten draai je de deksels op de potten nadat de randen van de potten goed schoon gemaakt zijn met een stuk keukenpapier. Draai de deksels goed dicht en zet rechtop weg. Zet de potten nooit op de kop. |
7 | afkoelen. | De komende uren zal de gelei afkoelen en zal blijken of ik het honing, stroop of gelei ga noemen. Dat hangt af hoe dik de gelei is als die is afgekoeld. Maak de potten aan de buitenkant schoon en verwijder eventueel overgelopen gelei en voorzie de potten van duidelijke etiketten met naast de naam ook de aanmaakmaand. |